browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ska du sälja bolag inom familjen inför resan?

Posted by on 29 september, 2021

Ibland vill vi ändra vår tillvaro snabbt. Men du som driver ett företag förstår att det inte bara är att packa väskorna och resa. Ska du sälja bolag till någon i din familj eller försöka avveckla? Det här är en fråga som tål att tänkas på. Du bör ge det lite tid även om du har bråttom så att du fattar rätt beslut!

Sälja bolag inom familjen

Om det finns personer i din familj som skulle kunna ta över kan det vara klokt att göra på detta vis. Det är ju mycket som kan vara enklare om du ska sälja bolag inom familjen. Det är inte främlingar du har att göra med. Chansen är också god att det rör sig om en person med tidigare kunskap om din verksamhet.

Fast det finns också nackdelar med att involvera familjen när du tänker flytta utomlands och vill sälja bolag för att kunna stanna borta längre. Kom ihåg att dina familjemedlemmar enkelt kan kontakta dig och prata med dig om företaget som om du fortfarande vore ombord.

Att sälja inom familjen är på sätt och vis att inte lämna bolaget. För du ser ju fortfarande som en del av familjen och därmed också som en del av bolaget. Det här är något psykologiskt. Kanske är du stark nog att säga nej när den som köpt vill diskutera med dig om bolaget. Men för många är detta svårt.

Lägga ner för att kunna resa

En annan möjlighet är att lägga ner bolaget. Du kan sälja bolag för avveckling. Det här kan passa bra om ditt bolag ändå inte är aktivt. Om det inte kommer att krävas mycket arbete för att göra företaget vilande går detta snabbt.

Du kan då få ut pengarna från ditt aktiekapital på en gång. Det kanske kan vara en hjälp för dig om du ska ut och resa. Fast det är klart att ett företag som är aktivt och går med vinst kan ge mycket mer om du säljer det. Men här kommer vi till en punkt till som är bra att tänka på om du tänker sälja inom familjen.

Kan du ta rätt pris för bolaget?

Om du tänker sälja bolag inom familjen kommer frågan om pris att bli intressant. Det kan upplevas som svårare att ta ut den summa du vill ha för bolaget när du säljer till ett syskon eller nära släkting. Dessutom kan det ju bli diskussion i efterhand om det inte går som tänkt för den som tar över.

Du får verkligen tänka igenom om det här är sådant som du kan hantera. Om du känner att det blir för svårt att vara rak och kanske lite tuff om pris inom familjen bör du kanske se dig om efter andra köpare. Det kan ta längre tid men så kan du ju kanske vara utomlands längre om du har en större kassa att röra dig med.

Comments are closed.