browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nordiska eller europeiska vinterdäck

Posted by on 16 oktober, 2015

Trenden att välja bort dubbdäck tycks ha vänt och det kan kanske bero på att det trots allt är så att man på många håll i Sverige behöver dubbarna för att kunna köra säkert på is och snö. När man talar om nordiska vinterdäck så brukar det handla om friktionsdäck som är särskilt framtagna för att passa de nordiska väglagen. Här har olika tester visat att de nordiska dubbfria däcken är bättre än de europeiska och det finns flera anledningar till detta.

Dubbade vinterdäck eller friktionsdäck

Den svenska vinterdäckslagen gör gällande att man från den första december till den 31 mars ska använda sig av vinterdäck då väglaget kräver detta. I det fallet att vintern blir helt utan snö och is så kan man alltså helt lagligt fortsätta att köra med sommardäcken, men det här är ju inte ett särskilt troligt scenario i Sverige. För de flesta så ligger vinterdäcks datum för att byta till vinterdäck långt tidigare än den första december. Men det finns ingen vinterdäck regel som talar om ifall man ska välja nordiska däck eller europeiska så här måste man fundera lite på de egenskaper som man är ute efter. Vad gäller dubbat eller odubbat så kan man i vinterdäck test se att dubbarna ger bättre köregenskaper på is och snö samtidigt som de givetvis bidrar till mer buller.
Det finns faktiskt nordiska dubbfria däck som ger liknande egenskaper som de som har dubbar. Men om det är så att man kommer att köra på is som är blöt så är dubbarna ett måste. De europeiska vinterdäcken är framtagna med tanke på mellaneuropeiska väderförhållanden. Det här betyder i praktiken att de europeiska däcken inte kommer att ge samma fina egenskaper som de nordiska på is och snö.
Om det blir en vinter med barmark så kan man dock se att de europeiska däcken kan komma med fördelar och faktiskt erbjuda ett något bättre väggrepp än motsvarande nordiska modeller.

nordiska vinterdack

Viktigt att välja bra däck som håller för vinterväglag.

Säker körning

Det viktigaste är att man kör säkert och det är förstås också därför som vi har en lag om vinterdäck mönsterdjup och annat viktigt som påverkar köregenskaperna på vinterväglag. Innan du satsar på billiga vinterdäck som hyllas som de bästa så ska du tänka på att det inte finns några universella lösningar för vinterdäck. Det gäller att betänka hur man kör och var man kör. Dessutom så kommer bilmodell också att påverka vilken typ av däck som blir bäst för vinterkörningen. En del ser förstås en fördel med att de dubbfria vinterdäcken är tillåtna året om men det bör inte vara en anledning till att man väljer bort dubbar. Det bästa är att rådgöra med en däckverkstad eller däckförsäljare som förstår sig på den bilmodell som man har samt klimatet där man kör.

Comments are closed.