browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Många charterbolag förväntas avveckla aktiebolag

Posted by on 23 maj, 2020

I september 2019 meddelades det att det brittiska resebolaget Thomas Cook gick i konkurs. Det fick även konsekvenser i Sverige för turismen till norra Sverige från England. Men det var inte bara Thomas Cook som låg i riskzonen för att likvidera aktiebolag med konkurs under 2019. Flygexperter började prata om att fler konkurser var att vänta.

Varför fick Thomas Cook likvidera aktiebolag?

Folk är ju fortfarande ute och reser och då kan man undra varför ett stort och etablerat företag som Thomas Cook fick likvidera aktiebolag med konkurs. Det var känt att det brittiska reseföretaget hade haft en hel del ekonomiska problem. Men hur kunde det bli så illa?

Under våren 2019 kom det en rapport från Thomas Cook där de talade om att konsumenterna hade svikit. De gav två anledningar till detta. Den ena var det varma sommarvädret och den andra Brexit som givetvis har rört om i grytan i Storbritannien.

Kan vädret få resebolag att gå i konkurs?

Det här är en intressant fråga. Om ett stort och seriöst resebolag som Thomas Cook hävdar att varmt sommarväder har fått de på fall är det minst sagt märkligt. Tesen går ut på att färre ger sig ut på semesterresor på sommaren om det är varmt hemma.

Men så har det ju alltid varit. Det är knappast troligt att stora resebolag inte kan klara av säsongen då färre reser utomlands för att vädret i norra Europa var varmt och behagligt. Thomas Cook har ju även erbjudit annan turism som vinterresorna till Sverige.

Brexit är en troligare anledning

Brexit är nog närmre sanningen för varför det har blivit svårt för charterbolag i England att hålla sig flytande. Britter reser mindre då pundet går ner i värde. Det blir för dyrt att åka helt enkelt. Det här är ju även en trend som vi kan se i andra länder. Den svenska kronan har störtat under 2019. Det gör det dyrt för svenskar att resa och därmed förlorar de svenska researrangörerna en del av sin business.

Charterbolag behövs inte på samma sätt

Men det finns fler skäl till att charterbolag får avveckla aktiebolag med konkurs eller på frivillig väg. Idag reser vi på ett helt annat sätt. Traditionella charterbolag behövs inte på samma sätt. När du ska boka en resa är chansen god att du gör det själv online.

Du kanske inte ens bryr dig om de stora resebolagens tjänster på nätet. Istället sätter du ihop din egen resa. Du bokar flyg på en sajt och hotell med en annan. Kanske kör du på Airnb för att få riktigt billigt boende i någon annans bostad.

Vi reser på ett annat sätt och har ett större intresse för lite ovanligare utflykter. Det räcker inte med en spännande resa till ett annat land. Resan ska också skräddarsys i enlighet med ett visst intresse. Kanske är det att dyka, kanske att spela golf eller vandra.

Specialresorna blir alltmer populära

Det blir alltså mer och mer populärt med specialresor. Charter är ju rena rama motsatsen till detta. Med charter ges en bekvämlighet då allting är ordnat. Men som resenär får du väldigt lite att säga till om.

När vi vill ha specialresor vänder vi oss istället till tjänster som har särskild fokus på vårt unika intresse. Det här är en spännande utveckling och något som också gör det möjligt att upptäcka helt nya resmål och aktiviteter. Men det är också något som leder till många resebolags avveckling och död då de helt enkelt inte hänger med i förändringarna.

Thomas Cook konkurs gav andra bolag jobb

Då Thomas Cook efter nära 180 år i branschen fick avveckla aktiebolag med konkurs 2019 gav det utrymme för andra. Andra resebolag var snabba med att plocka upp resenärerna som behövde andra lösningar. Men fler traditionella charterbolag förväntas läggas ner under kommande år. Om de inte ändrar sin struktur och verksamhet är risken för att de kommer att försvinna inom en snar framtid mycket stor.

Comments are closed.