browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kan du sponsra resan genom att sälja ab?

Posted by on 22 november, 2020

Då du har ett vilande aktiebolag finns det pengar i själva aktiekapitalet. Ett sätt att få loss dessa är att sälja ab för att avveckla det. Då kan du på en dag eller två få ut större delen av summan som finns i bolaget och sedan använda pengarna för din resa. Men är detta ett bra sätt att sponsra resan på?

Sälja ab för snabba pengar

Om det ändå rör sig om ett vilande aktiebolag som du inte tänker dra igång inom den närmsta framtiden kan det ju tyckas vara onödigt med pengar låst i det. Då du får syn på budget resor som du absolut vill kunna ge dig av på kan det tyckas vara självklart att du ska sponsra resan med pengarna från bolaget.

Du kan ju sälja ab och få pengarna så snabbt med snabbavveckling. Därefter behöver du ju heller inte tänka på att sköta själva likvidationen. Det gör bolaget som köpt från dig. På så vis är du helt fri att hänge dig åt resan. Kanske är det många veckor med de rosa bussarna kanske är det ett egensnickrat äventyr.

Faktum kvarstår att du kan dra nytta av pengarna som du får loss då du säljer bolaget såväl som friheten du får när du inte själv måste sköta avvecklingen och kommunikationen med Bolagsverket.

Viktigt att tänka framåt

Du bör förstås tänka framåt. Vad kommer att hända när du kommer hem från din resa? Om du tror att du kanske kommer att vilja dra igång din verksamhet på allvar vid hemkomsten kanske du ångrar att du sålde ditt bolag.

Men det är ju faktiskt inte särskilt svårt att börja om från början när du är redo för det. Att behålla ett vilande bolag bara för att du kanske kommer att få behov av det om något år eller två är knappast en rekommendation.

Det kan ju vara så att det faktum att du får råd med din resa blir det som gör att du äntligen kommer vidare med ditt liv. När du reser upptäcker du precis vad det är du vill göra. Det hade du kanske inte gjort om du stannat hemma, behållit bolaget men inte gjort ett dyft med det.

Hur ska du fatta beslutet?

Om du tycker att det är svårt att komma fram till om du ska sälja ab för att få loss pengarna till en viktig resa är det klokt att rådgöra med ett proffs. Kanske känner du redan en person som är en fena på ekonomi. Det finns också professionella ekonomiska rådgivare på banken såväl som på kommunen.

Om du tar upp frågan med en person som inte känner dig väl och som inte är subjektiv kan det vägleda dig på bästa möjliga sätt. Se på fördelar och nackdelar och fatta ditt beslut med fötterna på jorden!

Comments are closed.